Sayfalar

22 Aralık 2011 Perşembe

70'ler Dönemi Türk Pop Müziği..

Uzun zaman olmuştu mim yazmayalı, tabii şu ödül mimlerini saymazsak :) Mim  olayı olmasa ben daha bir süre bloğa girmezdim herhalde :)  Güzel oldu güzel :) Neyse efendim, sevgili kaktüs çiçeğimiz Makinosev'in şu yazısında mimlenmiş bulunmaktayım :) Konumuz "Eski 45'likler". Kısaca tam benlik!! 1. sınıfta Kültür İnceleme dersinde proje konum "70'ler Dönemi Pop Müziği ve Dönem Kıyafetleri"ydi, bi dönem üzerinde uğraşmıştım yau, unutmam imkansız :) Bu yazımda da 70'ler dönemi Türk pop müziği tarihimize şöyle kısa bir bakış atacağız.. Buyrunuz, yolculuk başlasın :)

Türk pop müziği denildiğinde akla ilk gelen kişi elbette Erol Büyükburç.. Kendisi önceleri rock'n roll şarkıları söyeyip bu tarzda besteler yapsa da sonraları memleket müziklerine dönüş yaptı. 70'lerin ilk yarısında ise bir efsaneye dönüştü.. Çektiği filmler, bu filmlerin şarkıları herkesin diline pelesenk oldu.. "Bir başka sevgiliyi sevemem sevemem sevemeeeem.." sözleri şimdilerde bile herkesin hafızasında..

Bir Başka Sevgiliyi Sevemem 







70'ler aranjman türünün de ortaya çıktığı bir dönem. Aranjman, yabancı şarkılara Türkçe söz yazıp uyarlanarak seslendirilen parçalara deniyor. Türkçe söylemenin ayıp olduğu bir dönemde bu türde şarkılar söylendi hep.. Fecri Ebcioğlu aranjman türünün üstatlarından.. Kendisi o yıllarda ülkemize gelip giden Bob Azzam'ın şarkısı "C'est Ecrit Dans Le Ciel" adlı şarkısına Türkçe söz yazdı. Bu şarkıyı hepimiz biliyoruzdur sanırım: "Bak bir varmış bir yokmuş eski günlerdeee, güzel bir kız yaşarmış Boğaziçi'ndee!!"

Bak Bir Varmış Bir Yokmuş 







Türk pop müziğinin gelişmesinde çok büyük katkıları olan Altın Mikrofon Şarkı Yarışması'ndan da bahsetmesek olmaz şimdi. Bu yarışma 1965-68 yılları arasında kesintisiz yapıldı, 72 ve 79 yıllarında da birer kez daha tekrarlandı. İlk yarışmanın birincisi Yıldırım Gürses ve şarkısı Gençliğe Veda oldu. Cem Karaca ve Erkin Koray da bu yarışmanın bize kazandırdığı seslerden.. O yıllarda Erkin Koray'ın söylemiş olduğu Kızları da Alın Askere, Silinmeyen Hatıralar, Şaşkın, Fesuphanallah gibi şarkıları hala hafızalarda yer alan şarkılardan..

Erkin Koray-Fesuphanallah 







Dönemin Anadolu pop tarzı grupları da oldukça ilgi çekiyor. Öyle Bir Geçer Zaman Ki'den sonra hepimizin tanıdığı Mavi Işıklar da bu dönem patlayan gruplardan.. Diğer gruplara bir göz atarsak elbette başı Moğollar çekiyor. Ajlan ve Üç Ozan, Türeyiş, Siluetler, Mavi Çocuklar da oldukça başarılı gruplar. Üç Hürel'i de unutmamak lazım tabii. Grubumuz ilk plağını 1971'de çıkarmış. İsmi "Şeytan Bunun Neresinde/Ve Ölüm". Bir Sevmek Bin Defa Ölmek Demekmiş ise benim en sevdiğim şarkıları..

Mavi Işıklar-İyi Düşün Taşın 







Üç Hürel-Bir Sevmek Bin Defa Ölmek Demekmiş







Barış Manço 1970 senesinde çıkardığı Dağlar Dağlar ile bir anda patlayan şarkıcılarımızdan. Bu çalışmasıyla Platin Plak Ödülü'nü kazandı. Daha sonraki dönem ise Kurtalan Ekspres adlı grubunu kurma çalışmalarıyla devam etti. 1975'te ilk uzunçalarını yayımlayan Manço'nun ilk ve tek filmi Baba Bizi Eversene..

Barış Manço-Dağlar Dağlar 







Dönemin pop starı hiç kuşkusuz Ajda Pekkan.. 1962 yılında gece kulübü Çatı'da program yaparak sanat dünyasına adım atan Pekkan 63 senesinde Ses Dergisi'nin kapak yıldızı oldu. Daha sonra başarılarıyla Türkiye'nin yurtdışına açılan yüzü olmayı başardı. Tanrı Misafiri, Uykusuz Her Gece, Hoşgör Sen, Kimler Geldi Kimler Geçti şarkıları yine benim favorilerimden.. Süper star 1980 yılında Petrol isimli şarkıyla Türkiye'yi Eurovision şarkı yarışmasında temsil etti. Bu klipteki tarzını falan çok seviyorum ben, kumral halleri çok güzelmiş gerçekten..

Hoşgör Sen







Seveceğim, Gezeceğim







Nükhet Duru, Nilüfer ve Sezen Aksu bu dönem zirveye yerleşmiş olan isimlerden. Nilüfer ilk plağını 1972'de çıkardı, 73'te Dünya Dönüyor ile ilk Altın Plak'ını aldı. Nükhet Duru ise aynı ödülü Beni Benimle Bırak plağı ile aldı. İlk plağını yine 1975'te çıkaran Sezen Aksu ise asıl ününü Kaybolan Yıllar'a borçludur denebilir.. Olmaz Olsun, Kusura Bakma, Seni Gidi Vurdumduymaz yine dönemin başarılı çalışmalarından..

Sezen Aksu-Kaybolan Yıllar







Nilüfer-Göreceksin Kendini







TRT tarafından canlı olarak yayınlanan geniş kapsamlı ilk beste yarışması "Topluiğne Beste Yarışması". Aranjman türünün son bulmasını sağlamış ve birbirinden kaliteli müzisyenlerin, şarkıların ortaya çıkmasına ön ayak olmuştur bu yarışma.. Aynı zamanda Eurovision'a bir ön hazırlık da denebilir Topluiğne için. Esmeray ve Unutma Beni bu yarışmanın en önemli kazanımlarından biri.

Esmeray-Unutma Beni 







Eurovision Şarkı Yarışması'na da TRT'nin katılmaya karar vermesiyle beraber ilk kez 1975 senesinde dahil olduk. İlk seçimler gerçekten çok ilginçmiş, ikili bir seçim sistemi kurulmuş oylama için. Bir yanda posta kartları ile gönderilen halk oyları, diğer yanda TRT jürisi. Halk oylamasında Ali Rıza Binboğa "Yarınlar" ile birinci olurken, jüri Semiha Yankı'nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" yı tercih etmiş. Bir de Cici Kızlar'ın Delisin'i birinciğe ortak olunca iş kuraya kalmış. Cici Kızlar'dan Bilgen Bengü boş zarfı çekince birincilik Semiha Yankı'ya kalmış.. Fakat 22 Mart 1975 gecesi oylamanın sonlarına doğru ancak Monako'dan 3 puan alarak sonuncu olmuşuz.

Semiha Yankı-Seninle Bir Dakika 







Ali Rıza Binboğa-Yarınlar







70'lerin pop şarkılarını, 90'lar kuşağına dahil olan benim ve benden küçüklerin çok iyi bilmesinin en büyük sebebi Hababam Sınıfı'dır hiç kuşkusuz. Dönemin en güzel şarkılarını bu seri sayesinde tanıdık sevdik.. Yoksa Seyyal Taner, Ali Rıza Binboğa, Erkin Koray gibi isimleri nereden duyup benimseyecektik :) En güzel Hababam Sınıfı şarkılarından bahsedeceksek, Seyyal Taner'den Son Verdim Kalbinin İşine, Beyaz Kelebekler'den Sen Gidince, Güzin ile Baha'dan Gençlik Başımda Duman, Yeliz'den Bu Ne Dünya, Erkin Koray'dan Estarabim, Erol Evgin'den Sevdan Olmasa başta olmak üzere birçok şarkı gözümüze çarpar. Ve hepsi gerçekten o kadar güzeller ki bir yüz yıl sonra da o kuşağın bu şarkıları dinleyeceğine eminim ben..

Hababam Sınıfı Uyanıyor 







Benden bu kadar sayın okurlar. 70'ler pop müzik süreci anlat anlat bitmeyecek cinsten, kısaca bir göz atmış olduk bizler de bu sayede. Bahsedemediğim bir sürü şarkıcı, besteci, söz yazarı da bulunmakta ama ancak bu kadar özetleyebildim :) Umarım sıkılmamışsınızdır.. Şimdilerdeki uyduruk pop şarkılarını, (tabii pop mu arabesk mi orası da belli değil ya:/ ) şarkı yarışmalarını falan görünce insan kaliteli bir şeyler de dinlemek istiyor bazen değil mi? Sevgili Oh Yoon Joo bu mim benden sana gelsin :) İki güzel kapanış şarkısı da yanında promosyon olsun :) Buyrun iyi dinlemeler :)

Semiramis Pekkan-Bana Yalan Söylediler







Ayten Alpman-Söyle Buldun Mu 





9 yorum:

  1. nassı temiz kalpliysem artık, bu mimi de en doğru kişiye göndermişim keh keh :P :D ne güzel dersmiş o ya, senin de ellerine sağlık, dönem dönem anlatman çok güzeldi :)
    konu itibariyle dönem kıyafetlerini de incelemişsin ya onları da çok merak ettim aslında :D samiha yankının eurovision da giydiği kıyafet çok güzel misal :D

    altın mikrofon yarışması'nda çıkan şarkıları tekrar piyasaya sürdüklerinde ben de ordaki sanatçıları büyük bir zevkle dinlemiştim, bazı şarkıl ve şarkıcıları da ilk defa orda görmüştüm. nilüfer'in selam söyle aslı şarkısnıda galiba ilk orda dinlemiştim :)

    cidden hababam sınıfı sayesinde marş gibi dilimize dolanan bir çok şarkı oldu :) canım tekrar ellerin sağlık hiç sıkılmadık tabiki, şaka mı bu :D bu mimi yazarken insan şarkılara doyamıyor aynı şekilde okumak daha da zevkli, bakalım bez cadısı neler bulup çıkaracak :D

    not: bazı videolarda "kar" amblemi var gördün mü? ona basınca videya da karlar yağıyor :D :D

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir mim yazısı olmuş, tanıtım bu kadar güzel yapılır yahu :D Ne dersler var uğraştığımız diyordum seninde buna benzer derslerle uğraşman sevindirdi ben (:

    Altın mikrofon, eurovision müzik dünyamızın gelişim dönemlerini anlatmışsın resmen :D
    Her müzik bir filmi işaret ediyor, hepsinin çok güzel anıları var (:

    sevdiğim o kadar sesi biriktirip paylaşmışsın ki yazında yorum yazmak yerine tekrar tekrar okumak daha mantıklı geliyor. (Kötü ben) Mim için yeniden teşekkür ediyor ve şarkıları dinlemeye devam ediyorum (:

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkürler canım, gerçekten bir dönem nostaljik Türk popuyla yatıp kalkan birine gelmiş oldu mim, güzel oldu :) dersimiz çok güzeldi ya, gerçi 8.45'te olması sebebiyle çoğu zaman ekmiştim kendisini, ama severdim yine de :) dönem kıyafetleri de apayrı bir dosya, onu başka bir yazıda paylaşabilirim, mim yaparım belki de :) en egzantrik kıyafetler falan ortaya çıkar :) semiha yankının o döşek yüzünden hallice kıyafeti de pek hoş gerçekten :)

    ben ödevim olmasa altın mikrofon'dan falan baya bi bihaberdim yau.. sendeki bu kültür-sanat aşkını, ilgini görünce kendimden utanıyorum :) ama hababam şarkılarının hepsini ezbere biliyordum, çok güzeller ya :)

    kar olayı da ne güzel olmuş, daha sık girmeli yutuba :)

    YanıtlaSil
  4. çok teşekkürler canım, daha bunun gibi ne çok dersimiz vardı bizim de, tek alanda uzmanlaşmak yerine her alana el atan bi bölümde okudum da ben :)

    Türk pop müziği nereden nereye gelmiş, böyle dönem dönem okuyunca çok güzel oluyor. Türkçe söylemek bile ayıpmış bir zamanlar düşünsene.. film konusunda da haklısın ya, hangi şarkıyı dinlesem başka şeyler canlanıyor gözümde benim de..

    yazını merakla bekliyorum, görüşürüz^^

    YanıtlaSil
  5. Aklında bulunsun şimdiden masalım, çocuğun olursa onu mutlaka bir üst kuşaklarla birlikte büyüt, ben ortaokuldayken benden 10 yaş büyük kuzenim bizimle kaldı 1 sene, ondan etkilenerek bir çok şair, yazar, sanatçı keşfetmiştim, bir de çok sık dergi alırdım, haliyle benim çatlak kafam nostaljik zımbırtılarla dolu :D :D
    ama 8.45 de olsa o derse girmekte isterdim :D
    vakit bulursan kıyafetlerle ilgili olan yazını çok okumak isterim, mim olayı da süper olur :D

    YanıtlaSil
  6. bayıldım bu yazına masalcığım ;) ellerine sağlık ;) ne güzel derlemişsin hepsini... büyük bir keyifle okudum ;) bir de sen böyle aldığın derslerden bahsettikçe okuduğun bölümü daha bir kıskanır oldum =))) ne güzel dersler almışsın öyle ;)

    YanıtlaSil
  7. çok teşekkürler aslıcım :) "tercüman çok dilli değil çok kültürlüdür" cümlesini motto edinmiş olan hocalarımız hukuktan pop müziğe, tıptan eğitim bilimine kadar her şeye el atmamıza sağladılar sağ olsunlar :) ama bu ödevimi çok severek yapmıştım, hiç unutmuyorum bu yüzden :)

    YanıtlaSil
  8. Amaaan ne güzel müzikler bunlar!! Ah ah, naaptın bize, nostaljik olup çıkıcaz çingum :) Hangi birini sayayım ki, hepsi çok hoş. Bir de sayende Türk pop tarihine de göz atmış olduk: Mesela Altın Mikrofon ne bereketli yarışmaymış, maaşallah :) Ajda, Sezen Aksu, Nilüfer, ilk Eurovision yarışması, piii.... Ben rüyalar alemine dalmadan yorumu burda keseyim :) Ellerine sağlık ^^

    YanıtlaSil
  9. çok teşekkürler canım, sevdiğim şarkıları yazmaktansa mimi biraz değiştirip Türk pop tarihinden bahsedeyim azıcık dedim.. severek okuduysan ne mutlu bana :) bu günlerde o ses Türkiye'yi izliyorum da aklıma bu eski yarışmalar geliyor, gerçekten ne bereketli, ne kaliteli yarışmalarmış yau :)

    YanıtlaSil